Plastikler bozunurken neler olur ?

PP ısıyla bozunmaya uğradığında zincirler kırılır ve molekül ağırlığı azalır alışkanlık artar.PE bozunduğu zaman zincirlerde dallanma artar ve çapraz bağlanma oluşur plastiğin akışkanlığı azalır.

Bozunma sırasında ,akrilikler oksijen ve ABS azot açığa çıkarır.Bu atomlar ısıya duyrlılığı arttırır.Poliester ve naylon gibi plastiklerde işleme sıcaklıkları yüksek olduğu için bozunma sıcaklığına yaklaşıldığı için ısıl kararlılıkları azalır.

Isıya en dayanıksız plastik olan PVC bozunmaya başladığında ilk sararma gözlendiği andan itibaren önce akışkanlık biraz azalır fakat daha sonra zincirler çapraz bağlanmaya başlar ve renkkoyulaşması ile birlikte plastik çok hızlı akışkanlığı azaltır.

Plastik sebze kasası için bu dayanıklılık hesabını iyi yapmak lazım.Bunun için akademik çalışmalardan çıkan sonuçları Güloğlu olarak değerlendirip ürünlerimizi en iyi olması için çabalıyoruz.

Yukarıdaki örneklerden de anlaşılacağı gibi plastiklerin yapısı birbirine yakın gibi görünmesine rağmen (Ör:PR PP) bozunmaları çok farklı olabilir.Dolayısıyla bilinmeyen bir plastikle ilk defa çalışılırken bozunma özelliği önceden öğrenilmelidir.

Bozunmanın basit mekanizması

Plastik sebze kasası bozulma oksijenin polimer zincirlerinde oluşturduğu reaksiyonlar başka bir ifadeyle oksidasyon sonunda başlar Polimer zincirlerine bağlanan oksijen, platik işlemesi sırasında , ısı ve sürtünme de etkisiyle daha hılzı olarak zincirlerde bozunmaya neden olur.

Plastikler mekanik sürtünme, sıcaklık,güneş ışıkları ve havadaki oksijen etkisiyle bozunurlar.Belirtilen Şartların artışına paralel olarak bozunmada artar.